Virtuální kasino automat na hry

  1. Greatwin Casino Bonus Za Registraci: Jeho čas je více, když můžete, je to běžnější hra, je pravděpodobnější, že méně z nich je příliš nudné
  2. Jet Casino Bonus Bez Vkladu - Hraní na platformě je 100 procent legální a webová adresa bude uvedena jako schválená v pondělí ráno, kdy se platforma otevře pro širokou veřejnou hru
  3. Automaty High Society Zdarma: Jak mohu odstranit Betfair casino

Zakon o vyhernich automatech 2023

Lady Luck Casino No Deposit Bonus Czech
Za předpokladu, že jste se již zaregistrovali, je čas zkontrolovat, co pro vás Kasino má
Automaty Duck Of Luck Zdarma
Online kasino bylo spuštěno v roce 2023 a nabízí hry od různých poskytovatelů, včetně video automatů, stolních her, živého kasina, jackpotů a klasických slotů
Vklady ve výši minimálně 25 EUR vám poskytnou další odměnu, která je sadou bonusových otočení

Nové online automaty triky

Automaty Fortune Tiger Online Jak Vyhrát
Fancy hru Online blackjack, ale ne zájem o hraní s počítačem znovu
Automaty Buffalo Rising Megaways Online Jak Vyhrát
Postupujte podle našich průvodců k nejlepším online kasinům Playn GO, kde najdete verzi hry Court of Hearts se skutečnými penězi
Automaty Gates Of Olympus Online Zdarma

?>
17 Oct

Aby nás luštěniny nenadýmaly

Luštěniny jsou pro nás vegany základním a nejhodnotnějším zdrojem bílkovin. Bez nich to jde ve veganské stravě opravdu jen stěží. Luštěniny však mají jednu velkou nevýhodu – nadýmají. Poradím vám, jak s luštěninami pracovat, abychom tento problém minimalizovali.

20160227_183915

Luštěniny obsahují velké množství oligosacharidů, které se nám v nezměněné podobě dostanou až do tlustého střeva, kde začnou kvasit. Procesem kvašení se pak tvoří ve střevech ony nežádoucí plyny.

První důležitým krokem, který nikdy nevynechávejte, je namáčení (netýká se červené loupané čočky). Luštěniny nechte namáčet ideálně přes noc, druhý den sceďte, vodu vylijte a vařte v nové vodě.
Čím déle necháme luštěniny namočené, tím se také kratší dobu vaří.

Luštěniny by se měly vařit pozvolna na mírném plameni. Sůl přidáváme až ke konci varu, luštěniny bez soli rychleji měknou.

Lepší stravitelnosti oligosacharidů, kromě namáčení, můžeme docílit:

  • Zbavením luštěnin slupek. To jde snadno u velkých, bílých fazolí,  ostatní luštěniny z pochopitelných důvodů neloupu.
  • Při vaření přidat koření (bazalku, libeček) nebo kousek mořské řasy. Často zmiňovaná metoda, jak dosáhnout lepší stravitelnosti luštěnin. Z vlastní zkušenosti ale vím, že nefunguje na každého.
  • Fermentace. Například tempeh nebo natto (není vzhledem k výraznému aroma pro každého) jsou díky fermentaci sojových bobů mnohem lépe stravitelné, než třeba tofu nebo sójové maso.
  • Klíčení. Další z doporučovaných metod, která se mi docela osvědčila. Navíc se klíčením výrazně zvýší množství vitaminu C.
  • Luštěniny zamrazit. To je můj nedávný objev a skutečně to funguje! Vařím si luštěniny ve větším množství, zamrazím do pytlíků a dle potřeby přidávám do již hotových jídel. Tato metoda vám ušetří spoustu času a energie. Se zásobou luštěnin v mrazáku se stává vaření rychlejší, pestřejší a stravitelnější! Tip: Luštěniny před zamrazením nechte důkladně proschnout, abyste mohli luštěniny odsypat a nikoli odsekat 😉

Luštěniny je vhodné jíst často, v malých dávkách a v kombinaci s obilovinou, pro získání všech esenciálních aminokyselin v jednom jídle. Vhodné kombinace jsou tedy například fazole + rýže, čočka + brambory, těstoviny + tofu a podobně.

 

Použitá literatura:

MAYER, M. Luštěniny od A do Z. Vimperk: Víkend, 2000
Podklady Nutri Academy, Ing. Radka Burdychová, Ph.D.

Share

5 thoughts on “Aby nás luštěniny nenadýmaly

  1. Pingback: Fazolová pomazánka s křenem - Zdravý Vegan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *