30 Aug

Patizónová polévka s opečeným tempehem

Nahromadilo se nám doma asi 10 patizónů. Nejraději máme patizón obalený v hrašce a osmažený. Už to ale chtělo změnu směrem k něčemu zdravějšímu 🙂 Minulý rok jsem zkoušela dělat z patizónu krémovou polévku, ale chutí mě příliš nezaujala. Byla taková nemastná, neslaná. Zkusila jsme proto letos polévku rozmixovat jen z části a myslím, že takhle je mnohem lepší!

Ingredience na 2 větší porce:
1 střední patizón 
1 větší mrkev
Kousek pórku
2 brambory
Rostlinná smetana
Uzený tempeh
Citrónová šťáva
Sypký zeleninový bujón
Muškátový oříšek
Olej

Brambory a mrkev oloupeme a nakrájíme na kostky. Patizón jsem jen nakrájela a vydlabala dužinu, mladý patizón se nemusí loupat, slupku má měkkou. Všechnu zeleninu orestujeme na oleji, přidáme vodu, sypký bujón a necháme vařit do změknutí. Přidáme muškátový oříšek, stačí 3-4x strouhnout. Poté přidáme smetanu dle chuti (já dala přibližně 3 polévkové lžíce rýžové smetany), promícháme a odstavíme z plotny. Část polévky přelijeme do mixéru a rozmixujeme na hladký krém. Rozmixovanou polévku vrátíme zpět do hrnce, promícháme a už nevaříme. Přidáme trochu citrónové šťávy, dochutíme solí a pepřem. Uzený tempeh nakrájíme na kostičky, nasucho opečeme na pánvi a servírujeme již na polévku na talíři. Můžeme také přidat cokoliv zeleného na ozdobu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *