09 Jul

Veganská “Lučina”

čerstvý vegan sýr

Poslední dobou vídám na sociálních sítích alternativy čerstvých sýrů vyrobených ze sóji nebo kešu ořechů. Jelikož nejsem velkým příznivcem kupovaných výrobků typu vegan sýry, vegan salámy a podobně, občas doma zkouším vytvořit zdravou, chutnou a levnější verzi těch kupovaných.

Základem tohoto “sýru” typu Lučina jsou kešu ořechy, agar a koření. Můžete přidat také veganská probiotika, která však v tomto receptu nejsou. Mám dobrou zkušenost s probiotiky Friendly Force.

Příchutě jsem zvolila – směs pepřů, pažitku a uzenou papriku. U mě vyhrává pepřový, má velmi jemnou chuť, pepře jsem nedala moc. Manžel preferuje výraznější příchuť v podobě uzené papriky. Také je samozřejmě možné nepřidávat žádnou další příchuť a vyrobit si čerstvý “sýr” natural.

Ingredience:
200 g kešu ořechů  chléb s čerstvým vegan sýr
1 lžička lahůdkového droždí
1 lžička granulované cibule – nutné, nevynechávat
Šťáva z jednoho citrónu (nebo více)
1 lžička agaru (ne více, ať je sýr tuhý, ale přesto roztíratelný)
Sůl
Bylinky nebo koření na příchuť.

Kešu ořechy necháme přes noc namočené ve vodě. Druhý den vodu slijeme a dáme kešu do mixéru společně s granulovanou cibulí (rozhodně nevynechávejte, společně s droždím vytvoří tu pravou sýrovou chuť) vyrábí například firma Kotányi, lžičkou lahůdkového droždí, solí a citrónovou šťávou. Nebojte se dát citrónové šťávy více, výsledný produkt je méně kyselý a slaný, než v průběhu výroby. Směs rozmixujte na hladkou kaši a nechce v mixéru.

Nachystejte si formičky požadovaných tvarů, pokud nechcete dělat “sýr” natural, nasypte na dno formiček vámi zvolené příchutě. Také je možné koření do směsi přimíchat.

V hrnci přiveďte k varu 250 ml vody, až se voda bude vařit, přidejte lžičku agaru – ne více, konzistence by byla spíše jako želé, než měkký sýr. Nechte cca 2 minuty povařit, poté odstavte z plotny a nalijte vodu s agarem do mixéru. Směs mixujte, dle výkonu vašeho mixéru, do zcela hladké konzistence.

Směs ihned nalijte do formiček, uhlaďte povrch a dejte do lednice cca na 2 hodiny ztuhnout. Vzniklý “sýr” má cca 450 g a cenově vyjde přibližně na 90 Kč. V lednici vydrží bez problému 4-5 dní. Výborně se hodí na tmavý chléb.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *