30 Jan

Semínkovník

vegan semínková buchta bez oleje

Hutný semínkovník je velmi podobný mému makovci. Postup mám většinou stejný – základ ořechy nebo olejnatá semena, díky tomu už není třeba přidávat žádný tuk. Jako poslední ingredienci přidávám mouku, která netvoří základ hmoty, ale slouží jen jako pojivo na zahuštění. Semínkovník se hodí na snídani nebo například na výlet po větší fyzické námaze. Určitě není, vzhledem ke složení, vhodným dezertem po jídle.

Ingredience:
1/2 hrnku mletých ovesných vloček
1/2 hrnku špaldové mouky
1 lžíce mletého máku
2 lžíce sekaných lískových ořechů
2 lžíce strouhaného kokosu
1 lžíce mletých slunečnicových semínek
1 lžíce mletých lněných semínek
Cukr (použila jsem asi 2-3 polévkové lžíce rapadury)
0,5l rostlinného mléka
Lžička sody
1/2 lžičky vinného kamene
Špetka soli

V míse smícháme všechny suché ingredience – mletý mák, len, slunečnici, strouhaný kokos, nasekané lískové ořechy, skořici, jedlou sodu, cukr (pokud máte raději sladší chuť, rozhodně dejte více, než dvě lžíce), nahrubo mleté ovesné vločky, špetku soli a vinný kámen. Směs důkladně promícháme a postupně přiléváme rostlinné mléko. Teprve nakonec přidáme 2-3 lžíce mouky. Pokud bude těsto stále řídké, přidáme ještě několik lžic mouky. Konzistence by měla být hutnější.
Směs nalijeme do formy a pečeme asi 20 minut na 180 stupnů.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.