24 Jan

Pohankové placičky s jogurtovou omáčkou

Další z našich oblíbených “filmových večeří”. Placičky pečte na horní příčce, ať jsou pěkně křupavé. K pohankovým placičkám, kromě omáčky, doporučuji například cizrnový salát s čerstvou sezónní zeleninou.

Ingredience na placičky:
100 g pohanky
6-8 lžic cizrnové nebo jiné mouky
2 mrkve
1 cibule
Pepř, sůl
Ingredience na omáčku:
200 ml sójového jogurtu (doporučuji Sojade)
2 lžíce panenského oleje (použila jsem konopný)
1 lžička jemné hořčice
Špetka chilli
Umeocet nebo sůl+citrónová šťáva

Pohanku propláchněte a dejte vařit na 20 minut do osolené vody. Po 15 minut už můžete hrnec odstavit a nechat pohanku dojít. Na 1 díl pohanky tentokrát použijte jen 2 díly vody, aby měla pohanka kašovitou konzistenci.

Mrkev očistíme a nastrouháme najemno, cibuli nakrájíme na malé kostičky a smícháme s uvařenou pohankou. Dle potřeby přidáme cizrnovou mouku, dosolíme a dopepříme. Výsledná hmota by měla být hustá, dobře tvarovatelná.

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Ze směsi tvarujeme placičky a klademe je na pečící papír. Pečeme na horní příčce cca 20 minut do křupava.

Sójový jogurt důkladně promícháme s olejem a hořčicí, dochutíme chilli a umeoctem. Výborně se do dresingu hodí také kopr.

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.