28 Dec

Silvestrovský speciál – 3 netradiční pomazánky bez sóji

Párty silvestrovské vegan pomazánky

Dnes mám pro vás 3 tipy na netradiční pomazánky, které se hodí na chlebíčky, jednohubky, krekry nebo je lze nabírat na zeleninové špalíčky.

Začneme pomazánkou Olivovou. Tuhle pomazánku mi před lety přivezla tchyně z Řecka a od té doby ji pro slavnostní příležitosti připravuji. Zachutnala mi kvůli své jednoduchosti a chutnému spojení tymiánu a zelených oliv. Výborně se hodí na jednohubky nebo opečené toasty.
Pomazánka lze použít také jako pesto na těstoviny.

Ingredience na olivovou pomazánku:
150 g zelených oliv p1010514
1 lžička sušeného tymiánu
2 lžíce olivového oleje
2 lžičky citrónové šťávy

Všechny ingredience rozmixujeme v mixéru na hladkou pastu.  Dochutíme dle potřeby citrónovou šťávou. Servírujeme lehce posypané tymiánem a kouskem citrónu.

 

Další netradiční pomazánkou je italská pomazánka z mandlí a kapar.  Příprava už zabere trochu více času, než pomazánka olivová, je však skutečně delikatesní! Hodí se opět na jednohubky, opečené toastíky a také jako pesto na těstoviny.

Ingredience na pomazánku z mandlí a kapar:
50 g kapar v nálevu p1010512
Čerstvá nebo mražená petrželka
1 mrkev
50 g oloupaných mandlí
3 polévkové lžíce olivového oleje

Kapary důkladně propláchneme vodou, aby se zbavily přebytečné soli a necháme je v sítku okapat.
Oloupeme mandle a necháme je chvíli restovat na pánvi bez tuku.
Mrkev nasekáme najemno, svazek petrželky nakrájíme a všechny ingedience rozmixujeme v mixéru tak, aby v pomazánce zůstala zrnitější struktura. Pokud bude směs příliš hutná, přidáme lžíci vody. Podle potřeby dochutíme solí, kapary jsou však i po opláchnutí dostatečně slané.

Třetí pomazánkou, která se výborně hodí na chlebíčky, je řepná s křenovým kešu krémem. S křenem nešetřete, chlebíčky a jednohubky snesou výraznější chutě.

Ingredience na řepnou pomazánku s křenovým kešu krémem:
2 malé řepy p1010513
100 g kešu natural
Kousek křenu
Šťáva z jednoho citrónu
Sůl, pepř

Řepy uvaříme doměkka, oloupeme a nastrouháme nahrubo. V mixéru rozmixujeme kešu, citrónovou šťávu a křen na hladký krém. Kešu krém smícháme v míse s nastrouhanou řepou a dochutíme solí a nahrubo mletým pepřem.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.