13 Nov

Kořeněná čočka s omáčkou a pečenými brambory

Pečené brambory s omáčkou a luštěninami jsou u nás oblíbenou večeří například při sledování filmu. Většinou si k pečeným bramborám ještě děláme jogurtový dip.

Ingredience na omáčku s čočkou:
100 g červené čočky
Rajčatový protlak20161111_1853111
Menší cibule
Lžíce oleje
2 bobkové lisy
2 hřebíčky
Lžíčka koriandru
Kukruma
Lžíce citrónové šťávy
Sůl

Ingredicena dip:
Sójový jogurt (např. Sojade)
Sušené bylinky (použila jsem směs libeček+petrželka)
Lžíce oblíbeného panenského oleje (V receptu je použit konopný)
Lžička umeoctu

Brambory

Nejprve si připravíme brambory, které oloupeme a nakrájíme na kolečka. Krájím asi 0,5 cm kolečka, aby bylo možné s nimi nabírat omáčku a dip. Brambory peču zcela nasucho ze dvou důvodů. 1. aby bylo možné jíst rukama a nabírat si bramborovými kolečky omáčku. 2. brambory peču na 200 stupňů s to už je teplota, kterou většina za studena lisovaných olejů nesnese. Olej tedy použiji až po pečení nebo ho nepoužiji vůbec,  jako například v tomto receptu. A vlastně ještě třetí důvod – v dipu i omáčce je tuku dost. Brambory pečeme 30-40 minut na horní příčce.

Mezi tím, co jsou brambory v troubě si připravíme čočku s omáčkou. Červenou čočku uvaříme v lehce osolené vodě. Vaří se cca 10-15 minut. Omáčku si připravíme v hrnci nebo v hlubší pánvi. Na oleji rychle orestujeme cibuli, přidáme kurkumu a koriandr, rychle orestujeme a přidáme protlak nebo drcená rajčata a trochu vody. Promícháme, necháme prohřát a přidáme bobkový list a hřebíček. Necháme povařit a po chvíli přidáme uvařenou červenou čočku a důkladně promícháme. Odstavíme z plotny, vyndáme hřebíček, bobkový list a dochutíme solí a citrónovou šťávou.

Na dip si připravíme menší misku, ve které rozmícháme menší hrnek jogurtu s olejem, bylinkami a umeoctem.

Dobrou chuť!

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.