04 Nov

“Budapešťská” pomazánka

Chuťově výrazná pomazánka z tofu, která se hodí i pro slavnostnější chvíle na chlebíčky a jednohubky.

Ingredience:
1 balení bílého tofu20161103_174632
1 kapie
Menší cibule
Jablečný ocet
Panenský olej (v receptu jsem použila řepkový)
Citrónová šťáva
Pepř, sůl
Lžička sladké papriky

Do Budapešťské pomazánky se správně používá nakládaná kapie, já však nakládanou zeleninu kupuji jen výjimečně, raději preferuji čerstvou. Pokud by vám v pomazánce vadila křupavá zelenina, doporučuji kapii nastrouhat na struhadle velmi na jemno nebo ji na chvíli naložit do jablečného octu.

Bílé tofu rozmixujeme spolu se lžící jablečného octu, sladkou paprikou a olejem (dala jsem asi 2 lžíce) na hladký krém. Nastrouháme kapii a cibuli na tenké nudličky a smícháme vše ve větší misce. Postupně dochucujeme pepřem a solí dle chuti. Já preferuji kyselejší chutě, proto ještě dochucuji citronóvou šťávou. Pro slavnostnější příležitosti doporučuji část tofu nahradit sojanézou, tím vznikne spíše “chlebíčkovější” pomazánka. Sojanézu však nedoporučuji mixovat, ale přimíchat do pomazánky až nakonec.

Share

One thought on ““Budapešťská” pomazánka

  1. Pingback: Veganem na zkoušku, 2. týden - Zdravý Vegan

Leave a Reply

Your email address will not be published.