Veganem na zkoušku, 2. týden
A máme tady druhý týden jídelníčku pro Vegany na zkoušku! Tento týden vycházím zejména ze svých vlastních receptů, ve kterých nenajdete alternativy veganských sýrů, ani uzenin. Zároveň se snažím řídit doporučením “Jíst to co právě roste na místě, kde žiji“, není to však pravidlem.
V prvním týdnu Veganem na zkoušku jsem uvedla sedm druhů snídaní a proto doufám, že jste si našli tu svou oblíbenou. Z toho důvodu už v tomto týdnu uvádím snídaně jen výjimečně.
Jako svačinu mezi hlavními jídly doporučuji ovoce, zeleninový salát, raw tyčinku Bombus, Lifebar a jiné veganské tyčinky. Dobře zasytí také hrst oříšků nebo plátek chleba s luštěninovou pomazánkou a k tomu například obilnou kávu s rostlinným, vápníkem obohaceným mlékem.
Některé dny uvádím 2 vařená jídla, neznamená to však, že skutečně každý den musíte 2x vařit jídlo. Je to jen pro inspiraci. Pokud však budete chtít například večeři věnovat více času, budu moc ráda, když se mými recepty budete inspirovat. Pokud však nebudete chtít věnovat přípravě jídla více času, nachystejte si jídlo na dva dny nebo vařenou večeři nahraďte kvalitním celozrnným chlebem s luštěninovou pomazánkou a čerstvou zeleninou.
Jídelníček pro 2. týden:
8. 11. úterý
Snídaně: Veganská verze čehokoliv, co rádi snídáte. Inspiraci hledejte v prvním týdnu jídelníčku.
Oběd: Veganský boršč s žitným chlebem, recept
Večeře: Čočka s rajčaty a kešu smetanou, recept
9. 11. středa
Snídaně: Veganská verze čehokoliv, co rádi snídáte. Inspiraci hledejte v prvním týdnu jídelníčku.
Oběd: Rychlý quinoový salát s grilovaným tofu, recept
Večeře: Žitný chléb s mořskou pomazánkou ze slunečnicových semínek, recept. Pomazánka je sama o sobě velmi sytá, proto můžeme místo chleba nakrájet větší kusy zeleniny a těmi si pomazánku nabírat.
10. 11. čtvrtek
Snídaně: Veganská verze čehokoliv, co rádi snídáte. Inspiraci hledejte v prvním týdnu jídelníčku.
Oběd: Dýňovo-rajčatová polévka, pečivo recept
Večeře: Cizrna na paprice s rýží. Cizrna na paprice patří mezi moje nejoblíbenější jídla z cizrny a speciálně tento recept je můj oblíbený.
11. 11. pátek
Snídaně: Veganská verze čehokoliv, co rádi snídáte. Inspiraci hledejte v prvním týdnu jídelníčku.
Oběd: Zeleninový eintopf s pohankou, recept
Večeře: Chléb s “Budapešťskou” pomazánkou, zeleninový salát z pekingského zelí a mrkve, recept
12.11. sobota
Snídaně: Na sobotní snídani doporučuji skvělé lívance od Soucitně recept Pokud budete chtít lívance zdravější, můžete bílou mouku nahradit například špaldovou a lívance smažit na kokosovém oleji, který se nepřepaluje.
Oběd: Zapečené jáhly se zeleninou a cizrnou, recept
Večeře: Studený fazolový salát s rýží a čerstvou zeleninou, recept
13.11. neděle
Snídaně: Jednoduchý makovec, recept Bude se hodit také jako svačinka nebo snídaně na pondělí do práce.
Oběd: Opečený tempeh se šťouchanými bramborami, recept
Večeře: Veganské sushi, recept s podrobným návodem na přípravu od soucitne.cz
14. 11. pondělí
Snídaně: Veganská verze čehokoliv, co rádi snídáte. Inspiraci hledejte v prvním týdnu jídelníčku.
Oběd: Lilkové ragú s jasmínovou rýží, recept
Večeře: Zapečený květák po indicku podle Soucitně recept
Pingback: Veganem na zkoušku, 3. týden - Zdravý Vegan